4.1 Ogen: Zien
"Ik sluit mijn ogen om beter te zien." ~Paul Gauguin*
Van alles wat er 'te zien is' (het zichtbare spectrum) kunnen onze ogen minder dan één procent waarnemen. Vanuit onze beleving is het alsof we 'alles' zien, kunnen zien, maar in werkelijkheid zijn onze ogen totaal ongeschikt voor het waarnemen van meer dan 99% van het elektromagnetisch spectrum. 
graphic
De hersenen hebben een aantal programma's draaien die continu de beperkingen van onze zintuigen 'compenseren'. Bijvoorbeeld: vanuit het geheugen 'projecteert' het brein betekenisvolle informatie op wat we werkelijk zien. Naar schatting gebruiken de hersenen slechts 20% van de informatie die via het oog wordt geleverd, de overige 80% wordt door de hersenen ingevuld op basis van geheugen, verwachtingen en informatie van andere zintuigen.
Prof. Dov Sagi, Neurobioloog aan het Weizmann Institute, onderzocht in 1997 hoe het geheugen en onze perceptie voortdurend samenwerken omdat we, zodra we iets zien, identificeren wat we zien gebaseerd op plaatjes in ons geheugen. Sagi: "Zonder geheugen zouden we de wereld ervaren als onbegrijpelijk. Maar als er te veel gewicht aan het geheugen wordt gegeven is het resultaat hallucinatie." Een voorbeeldje:
graphic
Veel mensen 'hallucineren' een Panda in deze foto van een boom. Dit verschijnsel heet Pareidolie of Pareidolia. En of dit alles nog niet genoeg is blijkt er nog een fenomeen te zijn dat we "change blindness" (veranderblindheid) noemen waarin ons brein 'weigert' veranderingen te accepteren die onze ogen wel degelijk (kunnen) waarnemen. Zoals deze, zoek het verschil tussen beide 'plaatjes':
graphic
De Nederlandse neurowetenschapper Maarten Frens beschreef het zo: "kijken doe je met je ogen, zien met je hersenen." 
Er is nog veel meer over ogen en de interactie met het brein te zeggen, maar voor nu rondt ik af met te melden dat het realistisch is om minder vermogen en waarde aan het kijken toe te kennen dan doorgaans wordt gedaan: we kunnen op zijn best minder dan één procent van wat er te zien is ook daadwerkelijk zien. Daarvan gebruiken onze hersenen slechts 20% (van <1% dus) en vullen 80% helemaal zelf in, waarbij ook nog eens veranderingen in wat er te zien is regelmatig helemaal niet worden... gezien. 
N.B. De beste dingen in het leven zijn onzichtbaar. Daarom doe we onze ogen dicht als we kussen, lachen en dromen.
___________________________________
* "Je ferme les yeux afin de mieux voir"