11. Conclusies
"Als je moet uitleggen dat je een Hartmens bent, dan ben je het niet." Vrij naar Margaret Thatcher
Het onderscheid tussen Hoofdmensen en Hartmensen is (hier) gemaakt. Het is vooral gepresenteerd als een kwalitatief onderscheid: de Hartmens is de evolutionaire mens, de Hoofdmens is het omgekeerde. Het is een poging om het perceptuele waarover mensen als Eckhart Tolle en Wayne Dyer spreken te conceptualiseren. 
graphic
Als Hoofdmens kun je het maximale uit je hersenen halen, vooral uit het bovenbrein. Het zeer geavanceerde denkvermogen stelt je in staat uiterst rationeel en intelligent van alles en nog wat te bedenken en te creëren. Als geen ander ben je in staat het verleden, en alle lessen daarin, te vertalen naar de toekomst waar bruikbaarheid, effectiviteit en efficiency centraal staan: innovatie. Vanuit kennis en inzichten en een gezond ego kun je steeds meer beheersen en door je succes daarmee kun je steeds meer aanzien verwerven. 
graphic
Wat een Hartmens kan is vanuit je hart, vanuit je geest leven en alles bezien met een spirituele attitude en vanuit je intuïtie beschikken over echte wijsheid, en de verbeeldingskracht die daarbij hoort. Wat alleen Hartmensen kunnen is échte menselijkheid ervaren, beleven en zich vanuit inlevingsvermogen (empathie) inzetten voor medemensen, naar de geest, principes en hoogste natuurwetten die de mens zichzelf laat overstijgen. De metafysische aspecten van het leven (de waarheid onder de oppervlakte) doorzien alleen Hartmensen. Het nu ervaren als eeuwigheid, het ervaren van onvoorwaardelijke liefde, het zijn de dingen van het Hart.
De paradox is en blijft dat niet het antwoord op de vraag 'wat kies jij?' bepaalt of je een Hoofdmens zult zijn en blijven of een Hartmens wilt, en steeds meer zult, worden. Nee, de formulering van de keuze en daarmee het niveau waarop je dat doet houdt het antwoord in zich. Veel mensen zullen zich afvragen wat dat 'zweverige' Hartmens-gedoe nou materieel oplevert. En voilá: de Hoofdmens onthult.