10.2 Harmonie, Balans
De belangrijkste factor bij het handhaven van de gezondheid van je lichaam is het herstellen van harmonieuze communicatie tussen alle systemen en (onder)delen van je lichaam. Dit stelt je lichaam in staat om haar activiteiten te synchroniseren, aan te passen aan de stress van het leven en om te genezen.
Het brein is als de COO, de uitvoerende manager van het lichaam en bij stress of als het brein overweldigd wordt door wat er gaande is in je leven (of is geweest), dan gaat het brein niet voor je lichaam zorgen. Het brein zal bij stress geen goed werk leveren in goede 'interne relaties', harmonie of goed delegeren, of zelfs maar zien wie er in het lichaam nog meer aan het verslappen zijn. Het brein kan zo gestressed zijn dat het geen idee heeft wat het zou moeten doen, laat staan wat de longen, de lever of wat het spijsverteringsstelsel zou moeten doen. 
Het hart is de CEO, de hoogste 'baas' van het geheel van lichaam-en-geest. Het hart is de hoogste leider, de dirigent. Ons hart is wie wij zijn en ons bewust-zijn is binnen elke hartslag telkens opnieuw gerealiseerd. Veel mensen hebben echter hun harten uit bescherming gepantserd. Zij volgen hun hart niet uit angst om gekwetst te worden. Of zijn zo gekwetst dat ze overmatig beheersend zijn, in feite het leven aan hun hersenen overlaten. Dat laat het brein zitten met de uitdaging 'ons leven voor ons te leven', de verhalen te vertellen (niet de waarheid) en het verleden steeds opnieuw te (be)leven en de toekomst te vrezen, en door de grote stress, de pijn en onbalans in onze hersenen, is het leven van veel mensen een puinhoop, en onze gezondheid ook.
Wanneer het Hart en het brein in harmonie zijn past het geheel van lichaam-en-geest zich aan en gaat genezing makkelijker, en wonderen kunnen geschieden. 
Het is niet alleen onze gedachten die gestressed zijn, maar al onze cellen worden beïnvloed en in een staat van ongemak en ziekte (dis-ease) gebracht. DUS het hart en het hoofd zijn de echte heersers over ons lichaam en we moeten hen in harmonie laten communiceren zodat we in ons hart, in onze waarheid kunnen zijn in plaats van in verhalen en in ons hoofd en in steeds dezelfde oude ouwe koek!
___________________________________________________
Met dank o.a. aan David Math, die het hart ''de harmoniseerder van je lichaam" noemt.