9.6 Empathie
"Ik denk dat empathie de meest essentiële kwaliteit van beschaving is." ~Roger Ebert
Empathie is zeker de menselijke attitude die alleen door het Hart kan worden begrepen en vanuit het Hart kan worden gepraktiseerd. Empathie, ofwel inlevingsvermogen, is het praktiseren van de houding (attitude) die je jezelf in de beleving van een ander laat verplaatsen. Daaronder vallen ook het denken en de emoties van die ander. Empathie wordt gezien als één van de vermogens die een rol spelen bij emotionele intelligentie (de andere kenmerken daarvan zijn: zelfbewustzijn, motivatie, zelfregulatie en sociale vaardigheden.) 
In veel situaties en communicatie wordt met het woordje 'hart' specifiek gedoeld op dit kenmerkende Hart-fenomeen: Empathie.
De beschrijving (hierboven) van wat empathie betekent is erg conceptueel en doet daarmee tekort aan waar het werkelijk voor staat. Hoofdmensen zouden kunnen denken dat het een eenvoudig te leren kunstje is, en eerlijk gezegd hoor ik er ook vaak op die manier over gesproken worden. De betekenis en beschrijving van het Pali-woord Metta komt wat dichter bij de kern van Empathie:
"De term is moeilijk exact te vertalen. Metta in haar meest pure vorm uit zich in onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum. Metta gaat dan samen met mentale stabiliteit, geluk en rust."*
"Alleen door onze persoonlijke vooroordelen te onderzoeken kunnen we echt groeien als kunstenaars; alleen door empathie te cultiveren kunnen we echt groeien als mensen." ~Jen Knox
_________________________________________________
*Wikipedia