10.1 Mindfulness
Laat me eerst heel duidelijk zijn: Mindfulness is niet 'iets wat je doet ' of zelfs oefent. Mindfulness is het cultiveren van bewustzijn van het leven hier en nu
Het Chinese karakter voor Mindfulness () bestaat uit twee delen. De top  betekent " nu, dit " en onderaan  betekent "hart, geest". Mindfulness betekent exact hetzelfde als Heartfulness.
Mindfulness is de kwaliteit en de kracht van de geest die zich bewust is van wat er gebeurt - zonder filter, zonder oordeel en zonder inmenging. Het is zoals een spiegel die simpelweg weergeeft wat er voor komt. Het dient ons op nederige wijze, houdt ons verbonden met het poetsen van onze tanden of met het drinken van een kopje thee. Het houdt ons in verbinding met de mensen om ons heen zodat we hen niet simpelweg voorbij haasten door de drukte van ons leven.
We kunnen Mindfulness beginnen met de eenvoudige observatie en voelen van elke ademhaling. Inademen, we weten dat we inademen; uitademen, we weten dat we uitademen. Het is heel simpel, maar niet gemakkelijk. Na slechts een paar ademhalingen rennen we achter gedachten en associaties aan, verdwalen we in plannen, herinneringen, oordelen en fantasieën. Deze gewoonte van een dwalende geest is zeer sterk, hoewel onze mijmeringen vaak niet prettig zijn en soms zelfs niet waar zijn. Zoals Mark Twain het zo treffend zei: "Sommige van de ergste dingen in mijn leven zijn nooit gebeurd." Dus moeten we onze geest keer op keer terug laten komen naar onze adem en gewoon opnieuw beginnen.
Langzaam echter wordt onze geest stabiel en we beginnen wat ruimte van innerlijke rust en vrede te ervaren. Deze omgeving van innerlijke stilte maakt een dieper onderzoek van onze gedachten en emoties mogelijk. Wat is een gedachte? - dat vreemde, kortstondige fenomeen dat ons leven zo kan domineren? Wanneer we direct kijken naar een gedachte, zien we dat het weinig meer dan niets is. Maar als het niet wordt opgemerkt oefent het enorme kracht uit.
Let op het verschil tussen verloren zijn in een gedachte en het je bewust zijn van een gedachte. Bewust worden van de gedachte is als het ontwaken uit een droom of uit een bioscoop komen na geheel in een verhaal te zijn opgegaan. Door Mindfulness ontwaken we geleidelijk uit de films van onze geest. (Met dank aan Joseph Goldstein)