10.3 Hart Oefening
In het bijzonder het HeartMath Institute heeft bepaalde nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen in neurologie, met name in de invloed van het hart, omgezet in methoden om vanuit deze nieuwe kennis gezondheid te bevorderen en ziekte te verminderen. Een van die methoden is een zeer simpele en zeer krachtige oefening die iedereen kan doen en waaruit ieder direct grote voordelen m.b.t. rust en gezondheid kan halen.
Deze hart oefening heet eigenlijk 'denken met je hart'. Het blijkt verrassend gemakkelijk te zijn om met je hart te denken. U bent er waarschijnlijk al een expert in: als je jezelf heel erg goed voelt ben je diep verbonden met je hart. Als je waardering en dankbaarheid voelt ben je diep verbonden met je hart. Maar wat u waarschijnlijk niet weet is dat u uw hart kunt voelen en dat u dat gevoel kunt gebruiken om beter, dieper te denken (weet u nog: 正念). Hier is de eenvoudige 3 stappen methode om dat te doen:
  1. Richt al je aandacht op het gebied rond je hart. Kijk er naar, hoor het kloppen, voel het kloppen op zijn juiste plaats. Wordt je volledig bewust van je hart.
  2. Terwijl je focust op je hart doe je alsof je door je hart ademt. Doe dit zolang als je je ontspannen voelt, maar minstens 10 seconden. Hierdoor zal je aandacht helemaal van je hersen-perceptie van de wereld wegschuiven.
  3. Je kunt nu zonder enige beperking aan iets denken dat je een positief gevoel geeft. Concentreer je op het gevoel dat het je geeft, niet alleen op de visuele of auditieve herinnering. Op het moment dat je dit doet ben je aangesloten op je hart, ben je op niveau 4.
Je kunt deze methode of oefening met je hart in veel omstandigheden toepassen. Het opent nieuwe mogelijkheden en leert je dingen te zien die je niet eerder zag.
Twee voorbeelden van omstandigheden voor deze Hart Oefening:
1) Denken met het hart reduceert stress.
Stress ontstaat als een bijproduct van op hersenen gebaseerd denken. Denken met het hart opent nieuwe perspectieven. Gebruik deze succesvolle methode om stress te verminderen:
Accepteer dat je een stressvol gevoel hebt. Kom helemaal tot rust en focus op accepteren. Verschuif je aandacht naar het denken met je hart. Vraag aan je hart hoe je beter kunt omgaan met de huidige situatie. Luister aandachtig naar het antwoord je hart geeft.
Het antwoord van je hart zal zeer duidelijk en soms overweldigend zijn; je kunt er niet omheen. Als je niet een duidelijk antwoord krijgt herhaal dan de reeks.
2) Denken met het hart verhoogt gevoelens van dankbaarheid.
Deze methode bleek zeer nuttig bij het aankweken van een houding van dankbaarheid. Het werkt iets anders dan de stress-reduceer oefening maar het werkt verbazingwekkend goed. Wees geduldig want het kan enige tijd duren voordat je een antwoord krijgt van het hart wanneer je dit voor het eerst doet. Maar zoals met alles zal het elke keer als je deze methode toepast steeds sneller gaan:
Kom helemaal tot rust. Verschuif je aandacht naar het denken met je hart. Vraag waar je dankbaar voor kunt zijn. Luister goed naar het antwoord dat je hart geeft.
Je kunt met je hart denken met behulp van de hierboven beschreven methode. Het is verrassend eenvoudig om te doen en als je er eenmaal een gewoonte van maakt kan het je op vele manieren helpen. Denken met het hart is fundamenteel niet bipolair, maar evenwichtig. Het is niet het denken in termen van goed en kwaad maar het kan je helpen bij het nemen van de 'juiste' beslissingen. Het is vaak 'irrationeel', maar zeer diepgaand en helpt je om verbinding te maken met je intuïtieve intelligentie. Het is krachtiger en een diepgaander manier van denken dan 'positief denken'.
10.3.1 Coherentie
De term coherentie heeft meerdere definities die allemaal van toepassing zijn op mens-zijn en menselijke interactie. De meest gangbare definitie van coherentie is "de kwaliteit van het logisch geïntegreerd, consistent en begrijpelijk zijn" (zoals in een coherente verklaring). Een verwante betekenis is "een logisch, ordelijk en esthetisch consistente samenhang van onderdelen".
graphic
'Menselijke Mensen' ofwel Hartmensen streven bewust naar optimale Coherentie. Niet alleen omdat coherentie stress elimineert maar ook omdat coherentie de meest vruchtbare voedingsbodem is voor verhoging van bewustzijn en de eigenschappen van het hart ontsluit en beschikbaar maakt voor het als compleet mens "logisch geïntegreerd, consistent en begrijpelijk zijn", en zo functioneren. Dit boek richt zich vooral op de relatie tussen Hart en Hoofd maar ook op de effecten daarvan op de rest van het lichaam. 
N.B. Ondersteunende kennis en onderzoek naar "Hart Coherentie" komt in het bijzonder van het Institute of HeartMath (www.heartmath.org).