5.1 Perceptueel en Conceptueel
Er zijn twee soorten van kennis: perceptuele  kennis en conceptuele  kennis. In de wereld van Kennismanagement heet deze perceptuele kennis Tacid (stilzwijgende) Kennis tegenover Expliciete Kennis. Perceptuele kennis (niveau 4) ziet zeer helder, maar kan dat niet uitdrukken, 'spreekt niet' zoals Han de Wit het uitdrukt, en is daarom niet via rationele processen overdraagbaar. Conceptuele kennis is verbonden met ratio (niveau 3), inclusief taal: 'ze spreekt maar ziet niet helder'. 
Anders gezegd: sommige zaken kun je uitleggen, en kun je helemaal begrijpen doordat je het uitgelegd hebt gekregen. Andere zaken kun je alleen maar ervaren, beleven. Uitleg helpt niet. Een voorbeeld:
Tijdens een lange treinreis komen een predikant en een kok naast elkaar te zitten. Ze komen met elkaar in gesprek en nadat ze van elkaar onder andere hun beroep hebben gehoord vraagt de niet gelovige kok aan de predikant "leg me nu eens uit hoe dat precies zit met dat geloof, met God, en hoe je dat ervaart". Dat wil de predikant best wel "maar" zegt hij "dan moet je als kok eerst iets simpels aan mij uitleggen". De kok zegt "als het over eten gaat, prima!" en de predikant vraagt "door omstandigheden heb ik nooit zout geproefd en gegeten. Leg me nu eens precies uit hoe dat smaakt, zout."...
De enige manier om iemand 'de smaak van zout' bij te brengen is om het die persoon te laten proeven; te laten ervaren hoe zout smaakt. Er is geen enkele ander manier om deze kennis over te brengen. Dit voorbeeld met het zout gaat dus over perceptuele kennis.
Een houding is om alle conceptuele kennis te beschouwen als een metafoor, als een les. Als alles een metafoor is, een verhaal is met een 'diepere' boodschap en betekenis, dan wordt het leven veel spannender. Deze houding is ook veel vruchtbaarder dan de focus op conceptuele kennis die, zeker door het bovenbrein, het bestaan van alles ontkent dat niet conceptueel begrijpbaar is. ‘Wetenschappelijk Reductionisme’ noemt Deepak Chopra dit fenomeen dat tot een mechanistisch wereldbeeld leidt, en in de zorg tot een mechanistisch mensbeeld. De Hartmens ziet liever alles als verhaal en alle religies, wetenschappen, kunstvormen als metaforen. Voor Hoofdmensen is het Hart, en alles wat erover beweerd en geschreven wordt zoals in uitdrukkingen, gezegden, spreekwoorden en verhalen van Liefde, een metafoor. Voor Hartmensen is juist al het andere, inclusief de Mens zelf, de metafoor.
"Waarheid is niet geboren in het hoofd. Waarheid is geboren in het Hart"~Aadil Palkhivala